Komma, komme, punktum, streg, sådan Ivan!

Følgende artikel har muligvis kun IT-historisk interesse, men for dem der kender lidt til teknologien bar deres PC, vil nedenstående video sikkert imponere.

I 1962 skabte den amerikanske datalog Ivan Sutherland et program i forbindelse med sin doktorafhandling. Programmet kaldte han Sketchpad og umiddelbart virker det måske ikke synderligt avanceret, men hvis man indser, at ganske få af programmets bestanddele eksisterede i 1962, så kan man muligvis forstå hvor skelsættende Sketchpad var.

Den var ikke bare det første program der havde en grafisk brugergrænseflade, det benyttede også objekt orienteret programmering for første gang. Sketchpad kørte på en Lincoln TX-2 computer installeret på MIT, der normalt udførte opgaver i batch mode efter hulkort, eller magnetbånd, så den skulle presses særdeles hårdt for at lege med på Sutherlands interaktive software.

Programmet tillod folk uden dybere kendskab til programmering, at udfører komplekst ingeniørarbejde alene ved den intuitiv brugerflade, noget der som bekendt senere blev MÅDEN at arbejde med computere på. Ivan Sutherlands lille Sketchpad er også forfaderen til alle tegneprogrammer og i særdeleshed til CAD software.

Ivan Sutherland tegner på sin computer

Ivan Sutherland tegner på sin computer

Lincoln TX-2 computeren på MIT

Lincoln TX-2 computeren på MIT

Bemærk at videoen er en gennemgang af Sketchpad fra 1987 og at folk 25 år senere stadig var temmelig imponeret over Ivan Sutherlands program.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in IT Teknologi | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *